Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 11:36

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ Π.Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Κύριο

Γράφτηκε από

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα τελετών της Σορβόννης στο Παρίσι, υπεγράφη τριετής Σύμβαση Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και στην Ακαδημία των Παρισίων στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Φιλίας. Με αυτή τη νέα υπογραφή Σύμβασης, ανάμεσα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γεώργιο Κόσυβα και στον Πρύτανη της Ακαδημίας Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι) και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων των Παρισίων, κ. Christophe Kerrero, ανανεώνεται η στενή συνεργασία των δύο θεσμικών οργάνων σε θέματα σχολικής εκπαίδευσης που άρχισε με την αρχική υπογραφή της Σύμβασης το 2016 και συνεχίστηκε με την υπογραφή τριετούς ανανέωσης το 2019.
Στο πλαίσιο της ανανέωσης της Σύμβασης Συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια (2022-2025), στελέχη της Ακαδημίας των Παρισίων, με επικεφαλής τον Πρύτανη της Ακαδημίας Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι) και Καγκελάριο των Πανεπιστημίων των Παρισίων, κ. Christophe Kerrero, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γεώργιο Κόσυβα και τον Σύμβουλο για τη διδασκαλία της Γαλλικής Γλώσσας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, κ. Στέλιο Μαρκαντωνάκη. Αρχικά, την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε και ξενάγησε στο ιστορικό κτίριο της Σορβόννης ο Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων κ. Antoine Godbert.
Ακολούθησε το τελετουργικό της υπογραφής της Σύμβασης Συνεργασίας, που έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με εκλεκτούς
προσκεκλημένους από τον χώρο της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ο κ. Christophe Kerrero, Πρύτανης της Ακαδημίας Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι) και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, τη θέση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Περιφέρειας των Παρισίων, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από την ανανέωση της Σύμβασης Συνεργασίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο της επίσκεψης στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε διεξοδικές συναντήσεις συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και στελέχη εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Γεώργιος Κόσυβας και ο Σύμβουλος για τη γαλλική γλώσσα κ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης επισκέφθηκαν:

 • Τη Διεύθυνση Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας όπου συμμετείχαν σε συνάντηση συνεργασίας με την Υποδιευθύντρια του Τμήματος ψηφιακής εκπαιδευτικής πολιτικής, κα Florence Biot, τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου, κ. Philippe Desgouttes και τον Διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, κ. Antoine Godbert, με τους οποίους συζήτησαν θέματα αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογικών στην εκπαίδευση.
 • Το Τμήμα Ψηφιακής Υποστήριξης της σχολικής εκπαίδευσης της Ακαδημίας των Παρισίων και είχαν συνάντηση συνεργασίας με τον Διευθυντή του Τμήματος κ. Philippe Taillard και τον υπεύθυνο Τομεάρχη Franck Rio, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ψηφιακές πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για την υποστήριξη της δια ζώσης εκπαίδευσης.
 • Το σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Boursault, το οποίο έχει εντάξει στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας,  όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα της ελληνικής γλώσσας στη Δ’ Τάξη, καθώς και να συνομιλήσουν με τα παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά αλλά και εκπαιδευτικούς του σχολείου.
 • Το Ελληνικό Ίδρυμα της Πανεπιστημιούπολης, όπου διοργανώθηκε βραδιά ελληνικής γλώσσας και μουσικής παράδοσης με την ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και την Πρόεδρό του κα Μαρία Γκράβαρη-Μπάρμπα και προσκεκλημένη ομιλήτρια τη συγγραφέα και ελληνίστρια κα Αντρέα Μαρκολόνγκο.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αναμένεται να υλοποιηθούν συνεργατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δια ζώσης ή/και εξ αποστάσεως, με έμφαση στους παρακάτω βασικούς άξονες, όπως αυτοί προβλέπονται τόσο από την κεντρική Σύμβαση όσο και από τις επιμέρους Συμβάσεις Συνεργασίας των σχολείων:

 • Η προώθηση της διδασκαλίας των δύο γλωσσών, Ελληνικής και Γαλλικής, με στόχο τη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
 • Η υποστήριξη πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δράσεων με στόχο την «επικοινωνία» των πολιτισμών των δύο χωρών.
 • Η από κοινού προώθηση δράσεων που προάγουν την ενεργό πολιτειότητα με έμφαση στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.
 • Ενθάρρυνση της ανταλλαγής καλών πρακτικών στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της αειφορίας.
 • Ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στον ψηφιακό γραμματισμό των νέων με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αξιοποίησης και της ασφαλούς χρήσης των ψηφιακών εργαλείων στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον.
 • Υποστήριξη και διευκόλυνση των επαφών με στόχο την κινητικότητα, μικρή ή μεσαία, εκπαιδευτικών ή/και μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών και αδελφοποιήσεων (π.χ. Προγράμματα Erasmus+, eTwinning).
 • Ενθάρρυνση και διευκόλυνση της κινητικότητας στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών

Κατά την προγραμματισμένη αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00, τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γεώργιος Κόσυβας, όσο και ο Πρύτανης της Ακαδημίας Ιλ ντε Φρανς (Παρίσι) και Καγκελάριος των Πανεπιστημίων των Παρισίων, κ. Christophe Kerrero, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έως τώρα συνεργασία μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών περιφερειών, καθώς και τη βεβαιότητά τους ότι οι μελλοντικές συνεργασίες θα είναι απόλυτα πετυχημένες και με προστιθέμενη εκπαιδευτική αξία και για τους δύο θεσμικούς εταίρους.

 

 

Διαβάστηκε 498 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 14:43