Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (Συντονιστές, Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ03) διοργάνωσε την επιμορφωτική διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα:

 
«Παραδείγματα Διδασκαλίας Μαθηματικών σε Πολυπολιτισμικές Τάξεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η οποία  πραγματοποιήθηκε την 

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 και ώρες 17:30-20:30.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ03. Στόχος της επιμορφωτικής εκδήλωσης ήταν μέσα από την παρουσίαση διδακτικών παραδειγμάτων, που προέρχονται από την εμπειρία των εκπαιδευτικών στις σχολικές τάξεις, να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας διαπολιτισμικής μαθηματικής εκπαίδευσης, η οποία θα καθιστά τα Μαθηματικά ένα προσιτό και ελκυστικό μάθημα για μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Σε αυτό το πλαίσιο αποσκοπούσε:

  • να υποστηρίξει την ομαλή ένταξη των παιδιών με μεταναστευτικό/προσφυγικό υπόβαθρο στη σχολική εκπαίδευση,
  • να προάγει την ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών ενίσχυσης της συμπερίληψης σε πολυπολιτισμικές τάξεις,
  • να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ03 να μοιραστούν τις δυσκολίες, τους προβληματισμούς και την εμπειρία τους και
  • να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού της διδακτικής πράξης.

Η επιμορφωτική προβλήθηκε απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) ενώ είναι διαθέσιμη στο κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο YouΤube.

 

Η συμμετοχή στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο ήταν προαιρετική.

 
Συνημμένα: Το πρόγραμμα, οι περιλήψεις και η αφίσα της επιμορφωτικής εκδήλωσης.

Ακολουθεί το της διαδικτυακής ενημέρωσης και οι παρουσιάσεις των εισηγητών.

 

Γεώργιος Κόσυβας
Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα - Συντονισμός

Μπούτσκου Λεμονιά
Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ.

Χαιρετισμός

Σταθοπούλου Χαρούλα
Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σακονίδης Χαράλαμπος
Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διαδρομές επιτυχίας ή αποτυχίας στην τάξη των Μαθηματικών: πολυπολιτισμικές αναγνώσεις.
Περίληψη Εισήγησης |   Παρουσίαση

Κόσυβας Γιώργος
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Πολυτροπικές προσεγγίσεις της διδασκαλίας των Μαθηματικών σε πολυπολιτισμικές τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Περίληψη Εισήγησης |
Παρουσίαση

Βασιλαράκου Αλίκη
Υποδιευθύντρια  2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω.

Καραμαλάκου Κυριακή
2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω.

Μυστριώτη Γεωργία
2ο  ΕΠΑΛ Αιγάλεω (Μ.Ν.Α.Ε.).

Ράλλη Νίκη
2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω.

Ψαθά Αικατερίνη
2ο  ΕΠΑΛ Αιγάλεω (Μ.Ν.Α.Ε.).

Κάνοντας μια νέα αρχή,

συνδέουμε το άγνωστο ایکس με το γνωστό.

Μια διδακτική παρέμβαση στο πλαίσιο εφαρμογής  του Μ.Ν.Α.Ε. στην επίλυση εξισώσεων στην Α΄ τάξη του 2ου ΕΠΑ.Λ  Αιγάλεω.
Περίληψη Εισήγησης
|   Παρουσίαση

Καπετανίδου Θεοδοσία
Δ/ντρια 6ου ΓΕΛ Αιγάλεω.

 

Παρεμβάσεις για ομαλή ένταξη προσφύγων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Η πρώτη επαφή με την Άλγεβρα Α΄ Λυκείου.
Περίληψη Εισήγησης |   Παρουσίαση

Κραββαρίτη Ευαγγελία
3ο ΓΕ.Λ  Νέας Φιλαδέλφειας.

Διδάσκοντας την απόλυτη τιμή σε μικτό τμήμα ελληνόγλωσσων και αλλόγλωσσων μαθητών και μαθητριών. Μια διδακτική πρόταση.
Περίληψη Εισήγησης
|   Παρουσίαση

Κωνσταντακόπουλος Βασίλειος
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α΄Αθήνας.

Γληνού Αικατερίνη
Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ03 του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Διδασκαλία στις δυνάμεις φυσικών αριθμών σε δύο τμήματα  Α΄ Γυμνασίου διαφορετικού επιπέδου γνώσης της Ελληνικής γλώσσας.
Περίληψη Εισήγησης | 
  Παρουσίαση

Ξεναρίου Καλλιόπη
1ο Γυμνάσιο Αυλώνα.

 

Παρεμβάσεις στα Μαθηματικά της Α' Γυμνασίου:1ο Κεφάλαιο Άλγεβρας - εισαγωγικές Γεωμετρικές έννοιες.
Περίληψη Εισήγησης |   
Παρουσίαση

Συκαρά Νεκταρία
2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού.

Εργαλεία διδασκαλίας Μαθηματικών σε πολυπολιτισμικό ακροατήριο και η περίπτωση του Πυθαγορείου Θεωρήματος.
Περίληψη Εισήγησης |   Παρουσίαση

Φακούδης Βαγγέλης
Υποδιευθυντής Γυμνασίου Σουφλίου.

Η κοινότητα μάθησης ως πλαίσιο ενεργοποίησης της συμμετοχής των μαθητών: Μια μελέτη περίπτωσης σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο μάθημα των Μαθηματικών.
Περίληψη Εισήγησης |
Παρουσίαση

 

Σύντομη περίληψη των εισηγήσεων.

 

Εισήγηση : «Διαδρομές επιτυχίας ή αποτυχίας στην τάξη των Μαθηματικών: πολυπολιτισμικές αναγνώσεις».

Σταθοπούλου Χαρούλα, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σακονίδης Χαράλαμπος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η στροφή του πεδίου της μαθηματικής εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες σε κοινωνικο-πολιτισμικο-πολιτικές αναγνώσεις των διεργασιών μάθησης και διδασκαλίας των Μαθηματικών ως συμπληρωματικών της γνωστικής προσέγγισης, υπήρξε αποτέλεσμα επιστημονικών εξελίξεων, κοινωνικο-πολιτικών δεδομένων αλλά και της αναζήτησης απαντήσεων στη διαχρονικά, προβληματική σχέση πολλών μαθητών, κυρίως από ευάλωτες ομάδες, με τα Μαθηματικά. Η εισήγηση θα προσπαθήσει να αναδείξει τους προσανατολισμούς, τα αναλυτικά εργαλεία αλλά και τις προτάσεις του επιστημονικού πεδίου για διδακτικές πρακτικές, οι οποίες στοχεύουν σε μια μαθηματική εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλου του μαθητικού πληθυσμού στην τάξη. 


 

Εισήγηση: «Πολυτροπικές προσεγγίσεις της διδασκαλίας των Μαθηματικών σε πολυπολιτισμικές τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Κόσυβας Γιώργος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Η εισήγηση αντλεί δεδομένα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ QuaMMELOT και πραγματεύεται τη συμβολή της πολυτροπικότητας στη διδασκαλία των Μαθηματικών σε τάξεις με πρόσφυγες μαθητές. Η Εθνομαθηματική προοπτική αποτέλεσε το θεωρητικό πλαίσιο για την υποστήριξη πρακτικών συμπερίληψης. Σκιαγραφούνται δραστηριότητες μαθηματικής πολυτροπικότητας, τις οποίες σχεδίασαν και εφάρμοσαν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, για να ανταποκριθούν στον διάλογο των πολιτισμών και στη γλωσσική ετερογένεια των τάξεων. Στο πλαίσιο του πολυτροπικού μαθησιακού περιβάλλοντος αξιοποιήθηκαν διδακτικά υλικά και παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και την ιστορία των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα της παρουσίασης και ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν την ευνοϊκή συμβολή της μαθηματικής πολυτροπικότητας στην υπέρβαση των γλωσσικών δυσκολιών, κυρίως όταν αυτή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη γλώσσα.

 

 

Εισήγηση: «Κάνοντας μια νέα αρχή, συνδέουμε το άγνωστο ایکس  με το γνωστό. Μια διδακτική παρέμβαση στο πλαίσιο εφαρμογής  του Μ.Ν.Α.Ε. στην επίλυση εξισώσεων στην Α΄ τάξη του 2ου ΕΠΑ.Λ  Αιγάλεω».

Βασιλαράκου Αλίκη, Καραμαλάκου Κυριακή, Μυστριώτη Γεωργία, Ράλλη Νίκη ,Ψαθά Αικατερίνη  του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω.

Με αφορμή το τμήμα ΖΕΠ που θα λειτουργούσε για πρώτη φορά στο σχολείο μας, αναζητήσαμε τρόπους ένταξης των προσφυγόπουλων στη σχολική διαδικασία μέσα από τα Μαθηματικά, ένα πεδίο στο οποίο εμπλέκεται λιγότερο η γλώσσα. Αξιοποιώντας τη διδασκαλία από δύο εκπαιδευτικούς (συνδιδασκαλία) στο πλαίσιο του Μ.Ν.Α.Ε. της Α΄ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ., σχεδιάστηκε

μια δράση σε συνεργασία και με την καθηγήτρια Πληροφορικής, για να εισαχθεί η έννοια της εξίσωσης σε ένα «μεικτό» περιβάλλον «επιδόσεων» στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά.

 

 

Εισήγηση: «Παρεμβάσεις για ομαλή ένταξη προσφύγων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον. Η πρώτη επαφή με την Άλγεβρα Α΄ Λυκείου».

Καπετανίδου Θεοδοσία, Δ/ντρια 6ου ΓΕΛ Αιγάλεω.

Η παρουσίαση αφορά τη βιωματική εμπειρία της σχολικής κοινότητας του 6ου ΓΕΛ Αιγάλεω, σχετικά με τη διδασκαλία και την ομαλή ένταξη προσφύγων μαθητών στο σχολείο κατά το σχ. έτος 2018-19.Παρουσιάζονται παρεμβάσεις/ενέργειες από τους μαθηματικούς του σχολείου, που συνετέλεσαν στην κατανόηση των βασικών εννοιών της Άλγεβρας, στην εξοικείωση των προσφύγων μαθητών με το μάθημα και στη  δυνατότητα παρακολούθησης της διδασκαλίας σε κανονική τάξη, καθώς και ενέργειες που οδήγησαν στην επαρκή φοίτηση και προαγωγή των προσφύγων μαθητών.


Εισήγηση: «Διδάσκοντας την απόλυτη τιμή σε μικτό τμήμα ελληνόγλωσσων και αλλόγλωσσων μαθητών και μαθητριών. Μια διδακτική πρόταση».

Κραββαρίτη Ευαγγελία,  3ο ΓΕ.Λ  Νέας Φιλαδέλφειας.

Η παρούσα διδακτική πρόταση αφορά στη διδασκαλία της έννοιας  της απόλυτης τιμής σε μια μικτή τάξη με Έλληνες και αλλόγλωσσους μαθητές, της Α΄ Λυκείου στο 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. Η παρουσίαση περιλαμβάνει: (i) την πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών μέσω βίντεο αναρτημένων στην πλατφόρμα του e-class και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου πριν

την παρουσίαση της έννοιας στην τάξη, (ii) τα φύλλα εργασίας των μαθητών στην τάξη, (iii) το γλωσσάρι των μαθηματικών όρων του μαθήματος στα ελληνικά και στα αγγλικά και παραπομπή των αλλόγλωσσων μαθητών στο αντίστοιχο βιβλίο των Μαθηματικών του Αφγανιστάν (φωτοτυπία), (iv) τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος και (v) τα αποτελέσματα του διδακτικού εγχειρήματος.

 

Εισήγηση: «Διδασκαλία στις δυνάμεις φυσικών αριθμών σε δύο τμήματα Α΄ Γυμνασίου διαφορετικού επιπέδου γνώσης της Ελληνικής γλώσσας».

Κωνσταντακόπουλος Βασίλειος, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο  Α΄ Αθήνας.

Γληνού Αικατερίνη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ03 του 1ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Θα παρουσιάσουμε τις διδασκαλίες στις δυνάμεις φυσικών αριθμών σε δύο (2) τμήματα Α΄ Γυμνασίου, όπου τα παιδιά έχουν διαφορετικό επίπεδο γνώσης της Ελληνικής γλώσσας. Θα δείξουμε τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήσαμε, τα διδακτικά εμπόδια που συναντήσαμε, τη ροή της διδασκαλίας και  τα αποτελέσματα που είχαμε.


Εισήγηση: «Παρεμβάσεις στα Μαθηματικά της Α' Γυμνασίου:1ο Κεφάλαιο Άλγεβρας- εισαγωγικές Γεωμετρικές έννοιες».

Ξεναρίου Καλλιόπη, 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα.

Βασικό μέλημα  της διδασκαλίας των Μαθηματικών σε τμήματα που περιλαμβάνουν μαθητές/τριες με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο, όπως αυτοί/τες του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα, είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου μάθησης και ομαλής προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον  μέσω εναλλακτικών διδακτικών πρακτικών και δημιουργίας πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού. Οι παρουσιαζόμενες υλοποιημένες παρεμβάσεις στα Μαθηματικά της Α’ Γυμνασίου αποτελούν ένα  δείγμα καταγραφής αυτής της προσπάθειας.

Εισήγηση: «Εργαλεία διδασκαλίας Μαθηματικών σε πολυπολιτισμικό ακροατήριο και η περίπτωση του Πυθαγορείου Θεωρήματος».

Συκαρά Νεκταρία, 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού.

Στην αρχή παρουσιάζεται, μέσω στοιχείων, η ποικιλομορφία του ακροατηρίου στις τάξεις του 2oυ Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, η οποία καθιστά απαραίτητη την, μέσα από ένα ευρύ φάσμα, επιλογή διαμεσολαβητικών εργαλείων στη διδασκαλία των μαθημάτων. Στη συνέχεια, περιγράφεται η χρήση κάποιων από αυτά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διδακτική πρακτική στο μάθημα των Μαθηματικών και παρατίθενται τα βασικά χαρακτηριστικά μιας διδασκαλίας σε ένα τμήμα της Β’ τάξης του εν λόγω Γυμνασίου για την έννοια του εμβαδού και το πώς αυτή μπορεί να ερμηνεύσει το Πυθαγόρειο Θεώρημα.

 

Εισήγηση: «Η κοινότητα μάθησης ως πλαίσιο ενεργοποίησης της συμμετοχής των μαθητών: Μια μελέτη περίπτωσης σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο μάθημα των Μαθηματικών».

Φακούδης Βαγγέλης,  Υποδιευθυντής Γυμνασίου Σουφλίου.

Με ερευνητικά δεδομένα από μία έρευνα – δράση, που είχε στόχο την εγκαθίδρυση μιας κοινότητας μάθησης για τη συμμετοχή όλων των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών σε μία πολυπολιτισμική τάξη, αναλύεται η ανάπτυξη της συμμετοχής και της ταυτότητας ενός μαθητή ως ‘μαθητής των Μαθηματικών’ κάτω από την οπτική της θεωρίας των Κοινοτήτων Πρακτικής.

p100