Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 11:39

«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Κύριο

Γράφτηκε από τον

Το Διαδικτυακό Σχολείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά το σχολικό έτος 2020-21. Ήταν ένα έκτακτο σχολείο ειδικών συνθηκών με πρωταγωνιστές ευπαθείς ομάδες μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών οι οποίοι, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, δεν μπορούσαν λόγω της πανδημίας του νέου ιού SARS-CoV-2 να βρίσκονται με φυσική παρουσία στις σχολικές τάξεις. Βασική επιδίωξή μας ήταν η παιδαγωγική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των εκπαιδευομένων, η διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της εκπαίδευσης και κυρίως η προστασία της υγείας.

Στους κόλπους αυτού του σχολείου συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν  διαδικτυακά τμήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, ΓΕΛ, Ε.ΠΑΛ., Εσπερινό Γυμνάσιο, Εσπερινό ΓΕΛ, Εσπερινό Ε.ΠΑΛ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ, Ενισχυτική Διδασκαλία), τα οποία παρείχαν σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις προαναφερόμενες μαθητικές ομάδες. Την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας  αυτών των τμημάτων, τη γενική εποπτεία και το συντονισμό  είχε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε Ομάδα Συντονισμού και συνεργασίας στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών για την υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου και συνεργατικού διοικητικού και παιδαγωγικού εγχειρήματος. Η ψηφιακή πλατφόρμα Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (https://eclass.sch.gr) υποστήριξε τη λειτουργία των Διαδικτυακών Τμημάτων μέσα στο περιβάλλον προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που εξασφάλισε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Επιπρόσθετα, στην πλατφόρμα e-class λειτουργούσε Forum επικοινωνίας και διαλόγου των εκπαιδευτικών, με τη χρήση του οποίου διαμορφώθηκε μια λειτουργική κοινότητα μάθησης. Τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές για θέματα τεχνικής φύσεως υποστήριξαν οι 6 ειδικές Δομές Απομακρυσμένης Βοήθειας (HelpDesk) των ισάριθμων ΠΕΚΕΣ Αττικής, τα οποία ίδρυσε η ΠΔΕ Αττικής.

Η καταγραφή  και επιλογή των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών  έγινε σε συνεργασία με τις δεκατέσσερις (14) Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας καταρτίστηκε με τη βοήθεια των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, καθώς και του 1ου και 5ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, τα οποία σε συνεργασία με την ΠΔΕ Αττικής οργάνωσαν επιμορφωτικές ημερίδες και παιδαγωγικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλάμβανε : παράδοση μαθημάτων και καταχώριση της ύλης από τους διδάσκοντες, ανάρτηση των εργασιών των μαθητών στην ψηφιακή τάξη, υποχρεωτική παρακολούθηση και ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών. Η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ολοκληρώθηκε με απόλυτη πληρότητα.

Το Διαδικτυακό μας Σχολείο αγκάλιασε 1096 μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικών μονάδων της Αττικής και άλλων περιοχών της Ελλάδας και δίδαξαν σε όλη τη διάρκεια του περίπου 460 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναπληρώνονταν λόγω προβλημάτων υγείας  που έχρηζαν ειδικής θεραπείας και νοσηλείας. Κοινή συναισθηματική βάση των ευπαθών ομάδων εκπαιδευτικών και μαθητών ήταν η αμοιβαία κατανόηση και η αγάπη. Χαρακτηριστικά τα λόγια της Ηλέκτρας: «Αυτή τη χρονιά έζησα μια μοναδική σχολική εμπειρία. Στην αρχή τα συναισθήματα μου ήταν παράξενα, γιατί ήμασταν μεταξύ μας όλοι άγνωστοι και οι μαθητές και οι δάσκαλοι. Πολύ γρήγορα όμως έκανα φιλίες με τα παιδιά και γίναμε όλοι μια πολύ ωραία ομάδα. Ήμασταν πολύ τυχεροί, γιατί είχαμε πολύ καλούς δασκάλους σε όλα τα μαθήματα που μας βοήθησαν σε αυτή την δύσκολη χρονιά. Θα ήθελα πραγματικά όλοι μας, δάσκαλοι και μαθητές, να κρατήσουμε επαφή και να μην ξεχάσουμε αυτήν την τάξη».

Στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συνεργάστηκαν εποικοδομητικά και αντιμετώπισαν τις οργανωτικές αδυναμίες. Αναμφισβήτητα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, η ομόχρονη και ετερόχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν επιβεβλημένη. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες ψηφιακής επικοινωνίας και μάθησης στο καινοτόμο Διαδικτυακό Σχολείο της ΠΔΕ Αττικής. Εμείς θαυμάσαμε το πείσμα, τη θέληση  και την αγωνιστικότητά τους.

Με αμοιβαία ενσυναίσθηση αντάλλαξαν ζεστές ευχές για το καλοκαίρι. Προσμένουν   τον Σεπτέμβριο  να επιστρέψουν στη χαρά της σχολικής ζωής και της δια ζώσης διδασκαλίας αποδεικνύοντας σε όλους ότι ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Διαβάστηκε 812 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 19:28