Super User

Super User

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΔΕ ΣΥΝΟΔΩΝ ΣΕ ΣΜΕΑΕ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2024

Μετά την κατάρτιση του πίνακα κατάταξης υποψηφίων συνοδών σχολικών λεωφορείων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των Σχολικών Μονάδων  Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά των προτιμήσεων στις αιτήσεις των υποψηφίων, οι παρακάτω υποψήφιοι θα παραλάβουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο τα παραπεμπτικά των γιατρών (ψυχίατρο και παθολόγο ή γενικό ιατρό) και την υπεύθυνη δήλωση και αφού αποδεχτούν τη θέση πρόσληψης στο mail@attik.pde.sch.gr καλούνται να τα προσκομίσουν στην υπηρεσία μας, Ξενίας 24, Αθήνα, έως την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 και ώρες 08:00 έως 14:00 προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία των προσλήψεων.

Σε περίπτωση μη υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, η πρόσληψη δεν πραγματοποιείται.

Επισημαίνεται  ότι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στη διαδικασία πρόσληψης με περισσότερες της μίας προτιμήσεις, εφόσον δεν αποδεχθούν ρητά ή σιωπηρά τη θέση πρόσληψης στην οποία επιλέγονται, θεωρείται ότι παραιτούνται από όλες τις προτιμήσεις τους και ως εκ τούτου διαγράφονται από τους οικείους πίνακες κατάταξης.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΕΓΚΥΡΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ  ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Η ΦΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (2023-24)

 

Εκπαίδευση επαγγελµατιών

για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων

 

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος DigiLEAD, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, 14:30-16:30 διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην υποστήριξη των διευθυντών/τριών και του διοικητικού προσωπικού των σχολείων ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ψηφιακές στρατηγικές, καθώς και στην υποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών προκειμένου να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

 

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση είναι δωρεάν – Απαραίτητη είναι η προεγγραφή.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου

DigiLEAD, το οποίο υλοποιεί στην Ελλάδα η ΠΔΕ Αττικής και το ΚΜΟΠ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στo email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ';document.getElementById('cloak671b6455e9045d21e0b2efb9e4c3f9eb').innerHTML += ''+addy_text671b6455e9045d21e0b2efb9e4c3f9eb+'<\/a>'; ή τηλεφωνικά στην ΠΔΕ Αττικής με την κα Ανδρομάχη Τσίντζου στο 214 4068410.

 

 

Το ΚΜΟΠ -Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής προσκαλούν σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία: Συμπεριληπτικές μέθοδοι διδασκαλίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 18:30-20:30 στο Impact Hub Athens (λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση θα βρείτε στην πρόσκληση). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος INLCUDED.

Δείτε την Πρόσκληση ΕΔΩ

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

«Αναμορφωμένος, εκ νέου, Προσωρινός Αξιολογικός Πίνακας υποψηφίων Διευθυντών/ντριών των Εκκλησιαστικών Σχολείων (Ε.Σ.) του Ν. 4823/2021 (Α΄ 136)»

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει Ημερίδα διάδοσης των αποτελεσμάτων (European Multiplier Event) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 “Upskilling of sChools’ teachers to effectively support ONliNE EduCaTion” -GRANT AGREEMENT 2020- 1-ELo-KA226-SCH-094578), με θέμα: «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ “CONNECT”: Επαγγελματική Ανάπτυξη και Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Πρακτικές», η οποία θα πραγματοποιηθεί την:   

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 

ώρες 9:00 έως 13:30

στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα)

Η  επιμορφωτική εκδήλωση αποσκοπεί στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, την εξοικείωσή τους με καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως η μικτή μάθηση και η ανεστραμμένη τάξη και την προώθηση της ενεργητικής μάθησης των εκπαιδευομένων. Αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία, που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φιλοδοξεί να υποστηρίξει τη σχολική μάθηση, που προάγει την υψηλή ποιότητα και τη συμπερίληψη, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι ανθεκτική στην αντιμετώπιση προκλήσεων σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Υπό αυτό το πρίσμα, έγκριτοι επιστήμονες θα αναδείξουν τη σύνδεση των σύγχρονων πρακτικών στην αξιολόγηση των μαθητών/ μαθητριών με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης και την επαγγελματική ανάπτυξη. Παράλληλα, θα αναλυθούν μέθοδοι παρακολούθησης και βελτίωσης της μαθησιακής διαδικασίας, αξιοποιώντας τα “Learning Analytics”. Τέλος, θα τονιστεί η αξία του αναστοχασμού ως πολύτιμο εργαλείο μάθησης.

Την ενημερωτική/επιμορφωτική Ημερίδα δύνανται να την παρακολουθήσουν στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διδάσκουν Μαθηματικά, Φυσική-Φυσικές Επιστήμες και Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά-Γαλλικά), αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Για την καλύτερη οργάνωση της ενημερωτικής/επιμορφωτικής Ημερίδας και λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10:00 π.μ στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής:

https://forms.gle/SziVkWzAGN3xKxhF8

  

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+"CONNECT":

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής: https://pdeattikis.gr/EU/

Project Website: https://connect-erasmusproject.eu/index.php/en/

 

Υλικό Παρουσιάσεων

 

Συνημμένα : Το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Αναρτήθηκαν και είναι διαθέσιμες οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης των Τηλεκδηλώσεων που πραγματοποίησε η ΠΔΕ Αττικής τις ημέρες:

  • 29-09-2022: ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • 13-10-2022: ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
  • 01-12-2022: EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακτήσουν τις βεβαιώσεις σε μορφή pdf, με την χρήση του email, που δήλωσαν σε ενεργοποιημένη φόρμα κατα την διάρκεια των εκδηλώσεων, μέσω της εφαρμογής: Bεβαιώσεις Διαδικτυακών Επιμορφώσεων

 

Από τον διαχειριστή της εφαρμογής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ “ROBOGIRLS”:

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει Ημερίδα διάδοσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 «RoboGirls: empowering girls in STEAM through robotics and coding» (Grant Agreement number: 2020-1-HR01-KA201-077760), με θέμα: «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+“Robogirls”: Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές και Προτάσεις», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη: 

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ώρες 9:00 έως 14:00

στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

(Λ. Βασ. Σοφίας 127)

 

Η επιμορφωτική εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα οφέλη από την εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών και δράσεων, στο πλαίσιο του  Προγράμματος «RoboGirls» και στην ανταλλαγή γνώσεων και διδακτικών εμπειριών. Υπό αυτό το πρίσμα, θα παρουσιαστεί η επιστημολογία STEM, οι συνδέσεις των επιστημονικών πεδίων και η προαγωγή της υπολογιστικής σκέψης. Θα αναδειχτεί η σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών για την ενεργητική συμμετοχή τους στα επιστημονικά πεδία STEM. Επίσης, θα παρουσιαστούν διδακτικές προσεγγίσεις και τεχνολογικά μέσα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δραστηριοτήτων STEM από εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές  σε συσχέτιση με την ψηφιακή εργαλειοθήκη, που έχει αναπτυχθεί στο έργο “Robogirls”. Τέλος, θα προταθούν διδακτικές εμπειρίες και επιλεγμένες δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων στον ψηφιακό τομέα και ενισχύουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των κοριτσιών στον χώρο του STEAM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά) μέσω της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων.

Την ενημερωτική/επιμορφωτική Ημερίδα, δύνανται να την παρακολουθήσουν στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Για την καλύτερη οργάνωση της Ημερίδας και λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων  παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, μέχρι τo Σάββατο 26-11-2022 και ώρα 23:59, στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής:

 

https://forms.gle/dafhjtVxo7TU65hW9

 

Οδηγίες για τον τρόπο πρόσβασης στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ θα βρείτε στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση :

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ | Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (pasteur.gr)

 

  Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+“Robogirls” :

  • Ιστοσελίδα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Αττικής:

 https://pdeattikis.gr/EU/

 

Συνημμένα : Το πρόγραμμα και η αφίσα της  ενημερωτικής εκδήλωσης.

 

Ώρα

Δραστηριότητα

Ομιλήτρια/ Ομιλητής

09.00-09.30

 Υποδοχή/Εγγραφή

 

09.30-09.45

Καλωσόρισμα- Συντονισμός

 

 

Χαιρετισμός

Γεώργιος Κόσυβας

 

Παναγιώτα Καρκαλέτση

αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δ/νση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων

Γενική Δ/νση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ΥΠΑΙΘ

09.45-10.00

STEM Εκπαίδευση και το Πρόγραμμα “RoboGirls”:                Στόχοι και Βήματα Εφαρμογής

Γεώργιος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αττικής, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ‘RoboGirls’ στην Ελλάδα

10.00-10.15

Ενίσχυση του STEM και του Coding στην Εκπαίδευση μέσω των Δράσεων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Σταυρούλα Παντελοπούλου

Σύμβουλος Α’ Πληροφορικής,

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π)

10.15-10.30

Ρομποτική, Ανθρώπινος Εγκέφαλος και Εκπαίδευση:

Σχέσεις, καινοτομία και προοπτικές

 

Άρης Μαυρομμάτης

Μαθηματικός-Θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξη Υπερμέσων, Καθηγητής, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

10.30-10.45

Industry 4.0 και Makerspaces – Πεδία δράσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα κορίτσια

 

Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης

Συντονιστής Επιστημονικής Επιτροπής STEAM του ΕΛΛΑΚ. Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ, Διδάσκων &                                    

Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπ. Θεσσαλίας

10.45-11.00

Γυναίκες, Μαθηματικά και STEM

Σοφία Λαμπροπούλου

Καθηγήτρια, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

11.00-11.15

Γυναίκες στις Επιστήμες

Νίκη Ευελπίδου

Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος,
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11.15-11.35

 Ερωτήσεις - Συζήτηση

 

11.35 -12.05

 Διάλειμμα

 

12.05-12.20

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του Προγράμματος “RoboGirls”- Εκπαιδευτικό Υλικό

Ματθαίος Πατρινόπουλος

Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 Δασκάλων 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής  

12.20-12.35

Μονοπάτια Σταδιοδρομίας και Εκπαίδευση STEM

Παρασκευή Φώτη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 Νηπιαγωγών 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής 

12.35-12.50

“RoboGirls”: Πρακτικές εφαρμογές στα Ράλλεια Πειραματικά Σχολεία

Μαρία Ρέλλια

Eκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας,                Διευθύντρια 1ου 12θεσίου Ραλλείων ΠΕΙ.Σ. Πειραιά

12:50 -13.05

Μηχανικό χέρι φτιαγμένο από χαρτόνι

Στέλλα Γιακουμάκη

Εκπαιδευτικός ΠΕ70, 26ο ΔΣ Αχαρνών

13.05- 13:20

Οι δράσεις του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος “RoboGirls”

Αναστασία Τάκα, Νικολία Νιφόρα

Εκπαιδευτικοί ΠΕ70, 29ο ΔΣ Αχαρνών

13:20- 13:35

Τι είναι για μας το “RoboGirls”

Ευάγγελος Λυτσιούλης

Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,      Πρότυπο  Πειραματικό Γυμνάσιο Αγ. Αναργύρων

13:35- 14:00

 Ερωτήσεις-Συζήτηση.

 

Σημείωση:  Η εκδήλωση θα καταγραφεί από τον ΔΙΑΥΛΟ, ΕΔΥΤΕ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής συμμετέχει, ως εταίρος, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, με τίτλο: “Fostering Digital Transformation in Vet Schools and Creating new job Prospects in the Labour Market” (Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και δημιουργία νέων επαγγελματικών προοπτικών στην αγορά εργασίας), με ακρωνύμιο: “DRONES@STEAM” (KA220-VET-24E4B836). 

Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συμμετέχουν, εκτός από την Π.Δ.Ε. Αττικής, οι ακόλουθοι φορείς: ECAM-EPMI (Γαλλία), Cyprus Computer Society (Κύπρος), Politeknika Ikastegia Txorierri S.COOP (Ισπανία), ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα) και Emphasys-A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd ( Κύπρος). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 28 μήνες (28 Φεβρουαρίου 2022-30 Ιουνίου 2024).

 Το έργο αποσκοπεί να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευομένους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, την ανάπτυξη στοχευμένου υλικού και τη δημιουργία εργαλείων και πόρων. Ταυτόχρονα, θα παράσχει ευκαιρίες για τη σύνδεση των σχολικών μονάδων με την αγορά εργασίας και θα ανοίξει νέες προοπτικές απασχόλησης, οι οποίες θα βασίζονται σε συνεργασίες με κατάλληλους οργανισμούς.

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου (kick off meeting) πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022, στην οποία συζητήθηκαν οι κύριοι στόχοι του Προγράμματος, τα υλικά και άυλα πνευματικά προϊόντα που θα παραχθούν, ζητήματα διασφάλισης της ποιότητας και της αξιολόγησής του και οι τρόποι διάδοσης των αποτελεσμάτων του.

Πιο συγκεκριμένα :

Οι συμβαλλόμενοι ομονοούν κατ’ αρχάς σε μια ρεαλιστική χαρτογράφηση και ανάδειξη πρόσφορων πρακτικών, μέσω συνεντεύξεων με εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και συνακόλουθα συμφωνούν :

  • στην υποστήριξη της τεχνολογίας των DRONE στη διδασκαλία και τη μάθηση, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση σύγχρονων δεξιοτήτων και την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων, απαραίτητων εφοδίων για τις νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας,
  • στη διάδοση των αποτελεσμάτων σε όλες τις φάσεις του προγράμματος,
  • στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή ενός ολοκληρωμένου DIY (Do it yourself- “κάνε το μόνος σου”) drone κιτ εργαλείων και σχετικού εκπαιδευτικού υλικού για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση,
  • στην εκπόνηση κατάλληλων επιμορφωτικών σχεδίων και στον σχεδιασμό μαθημάτων επαγγελματικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς, προκειμένου να καταστούν ψηφιακά έτοιμοι και ασφαλείς για την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και επίκαιρων δεξιοτήτων στη σχολική εκπαίδευση,
  • στην εκπόνηση ενός Οδηγού για τη χρήση της Τεχνολογίας DRONE και την ενδυνάμωση STEAM δεξιοτήτων στα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη χρήση των drones και τους κανόνες υγείας και ασφάλειας. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει το πλαίσιο για την αξιοποίηση ανάλογων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «DRONES@STEAM» στηρίζεται στη σύμπραξη εταίρων, που προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, με κοινό σκοπό τη διασφάλιση της διεπιστημονικής προσέγγισης και την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και κυρίως των νέων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος του τεχνολογικού αποκλεισμού σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ειδικότερα, με την κατασκευή drone από τα ΕΠΑΛ της Αττικής προσβλέπουμε κυρίως στην προσέλκυση των εκπαιδευομένων στους τομείς STEM, στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ελπίζουμε οι εκπαιδευτικοί, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να βρουν την εμπειρία «DRONES@STEAM» ενδιαφέρουσα, δημιουργική, πλούσια σε κίνητρα και μοναδικές προοπτικές. 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργάνωσε την διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση, με θέμα:
«ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», η οποία πραγματοποιήθηκε την

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρες 18:00-21:00.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, σε γονείς, κηδεμόνες, παιδιά και εφήβους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τις πράξεις ή τις συμπεριφορές που συνιστούν την ενδοσχολική βία, τους παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της επιθετικής συμπεριφοράς, καθώς και τους βασικότερους τρόπους για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τον περιορισμό ανάλογων περιστατικών στο σχολείο. Η τηλεσυνάντηση αποσκοπούσε στην ανταλλαγή προβληματισμών και την υποστήριξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα της σχολικής καθημερινότητας. Φιλοδοξία ήταν να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού της εκπαιδευτικής πράξης και να δώσει προτάσεις, οι οποίες θα προάγουν ένα ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον.

 

Η επιμορφωτική εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο YouTube :

https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

Η συμμετοχή ήταν προαιρετική.

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το της διαδικτυακής ενημέρωσης και οι περιλήψεις των εισηγητών.

Γεώργιος  Κόσυβας
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα - Συντονισμός

Εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ.
Εκπρόσωπος του ΙΕΠ.

Χαιρετισμοί

Βικτωρία Κατσιγιάννη,
Γιάννης Έξαρχος

ΣΕΕ ΠΕ70 του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής

Φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού. Στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης

Παρουσίαση

Βαρβάρα Νίκα

τ. Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης.
τ. Εθνική Επιθεωρήτρια Α/θμιου Κύκλου στα Ευρωπαϊκά Σχολεία

 Κατασκευάζοντας κοινωνικές ταυτότητες.
Οι θύτες του bullying ως διαχειριστές μηνυμάτων.

Παρουσίαση| Βιβλιογραφία

Αντωνία Τορρένς

Διευθύντρια ΚΜΟΠ. Δημιουργός και υπεύθυνη δράσης Live Without Bullying

 

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο;

Ενημέρωση

Δήμητρα Γαβριηλίδου

ΠΕ23 Ψυχολόγος, 2ο ΚΕΔΑΣΥ Γ΄ Αθήνας

 

Ο ρόλος του ψυχολόγου των ΚΕΔΑΣΥ στη συμπερίληψη και στην πρόληψη της βίας στο σχολείο

Παρουσίαση

Γιώργος Μακρίδης

Δ/ντής  1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου

 

Παρεμβάσεις  μαθητών/μαθητριών

του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου

Η αλλαγή των αρνητικών συναισθημάτων και η βελτίωση της επικοινωνίας στο σχολείο, μέσω επιλεγμένων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων

Παρουσίαση

 

 

Εισήγηση: «Φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού. Στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης».

Βικτωρία Κατσιγιάννη, Γιάννης Έξαρχος, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ70 του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής.

Θα γίνει θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου, αιτιολογία, μορφές και επιπτώσεις στη ζωή των μαθητών/τριών - θύματα εκδηλώσεων ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στο ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών στη διαχείριση του φαινομένου και θα αναπτυχθούν στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σε επίπεδο σχολείου.

 

Εισήγηση: «Κατασκευάζοντας κοινωνικές ταυτότητες. Οι θύτες του bullying ως διαχειριστές

μηνυμάτων».

Βαρβάρα Νίκα, τ. Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης, τ. Εθνική Επιθεωρήτρια Α/θμιου Κύκλου στα Ευρωπαϊκά Σχολεία.

Η παρούσα εισήγηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μελέτης στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) . Φέρνει στο φως τις φωνές μιας ομάδας μαθητών ηλικίας 11-12 χρόνων που συστηματικά παρενοχλούσαν συμμαθητή τους στη βάση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Επιδιώκει κριτικά να εξετάσει και να ερμηνεύσει τον τρόπο ,με τον οποίο οι μαθητές χειρίζονται τον λόγο τους σε γραπτές και προφορικές αφηγήσεις σχετικά με την συμπεριφορά τους. Επιπλέον, επιχειρεί να συνδέσει αυτές τις αφηγήσεις με παρεμβάσεις που μπορεί να υιοθετήσει το σχολείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Εισήγηση: «Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο;»

 Αντωνία Τορρένς, Διευθύντρια ΚΜΟΠ. Δημιουργός και υπεύθυνη δράσης Live Without Bullying.

 Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με τη φιλοσοφία και τα εργαλεία συμβουλευτικής και εκπαίδευσης που έχουν παραχθεί από την δράση του ΚΜΟΠ “Live Without Bullying”. Θα ακολουθήσουν οι εξής θεματικές ενότητες: α) Πρακτικές πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού από εκπαιδευτικούς: «Βελτιώνω το κλίμα της τάξης μου», β) Αντιμετωπίζοντας τον εκφοβισμό σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, γ) Αντιμετωπίζοντας με σεβασμό τους μαθητές που εκφοβίζουν και εκφοβίζονται και δ) Οφέλη συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων.

 

Εισήγηση: «Ο ρόλος του ψυχολόγου των ΚΕΔΑΣΥ στη συμπερίληψη και στην πρόληψη της βίας στο σχολείο».

Δήμητρα Γαβριηλίδου,ΠΕ23 Ψυχολόγος, 2ο ΚΕΔΑΣΥ Γ΄ Αθήνας.

Οι ψυχολόγοι των ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ επιδιώκουν μέσα από το έργο τους την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον σεβασμό των αναγκών όλων των παιδιών, καθώς και την ενδυνάμωση των σχέσεων εντός της σχολικής κοινότητας  στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής ενταξιακής εκπαίδευσης. Οι επιδιώξεις αυτές είναι κοινές με το πεδίο της πρόληψης της βίας στο χώρο του σχολείου, ιδίως μέσα από μια κοινοτική οπτική. Η παρουσίαση θα αξιοποιήσει τόσο τις προτάσεις του θεσμικού πλαισίου για το ζήτημα, όσο και τις τρέχουσες ανάγκες που εκφράζουν τα σχολεία προς τους ψυχολόγους των ΚΕΔΑΣΥ και των ΕΔΥ.

 

 

 

Εισήγηση: «Η αλλαγή των αρνητικών συναισθημάτων και η βελτίωση της επικοινωνίας στο σχολείο, μέσω επιλεγμένων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων».

 Γιώργος Μακρίδης, Δ/ντής 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου.

 Αφουγκραζόμενοι/ες τα συναισθήματα των μαθητών/τριών μας και ερμηνεύοντας προσεκτικά τα αποτελέσματα των ερευνών στον χώρο της εκπαίδευσης, μπορούμε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να μετατρέψουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά; Η λειτουργία του σχολείου στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών και των ενδιαφερόντων των μελών της σχολικής κοινότητας, μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σχετικών με τη γνώση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και βελτιώνοντας παράλληλα τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία στο σχολείο, αποτελεί σημαντική πρόταση για την πρόληψη των φαινομένων βίας στα σχολεία.

 

Παρεμβάσεις  μαθητών/μαθητριών  του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου.