Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 14:55

ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ HELP DESK ΣΤΑ ΠΕ.Κ.Ε.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κύριο

Γράφτηκε από τον

ΠΔΕ Αττικής: δημιουργία  δομών Help Desk στα ΠΕ.Κ.Ε.Σ για την τεχνική υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, που απειλεί τη χώρα μας, προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και έθεσε σε εφαρμογή τη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εμπλοκή σε δραστηριότητες μαθησιακού χαρακτήρα με την ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων θεωρείται ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος, για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που βιώνει η χώρα μας.

Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαταράσσει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, η επικοινωνία συνιστά ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας. Σε αυτή τη δυσχερή συγκυρία, καλούμαστε να υποστηρίξουμε ψυχολογικά και παιδαγωγικά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και να κρατήσουμε ζεστή την επιθυμία της μάθησης. Προτάσσοντας το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης επιδιώκουμε να υπερβούμε τα εμπόδια και τις ανησυχίες που δοκιμάζουν την επιστημονική πρόοδο και τη συνοχή της κοινωνίας. 

Γνωρίζουμε καλά πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία, καθώς η αξία της διαπροσωπικής επαφής στην κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Συνιστά όμως έναν ανοικτό δίαυλο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους δύο βασικούς συντελεστές της μάθησης, τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, έτσι ώστε το πολύτιμο αγαθό της μόρφωσης να συνεχίσει να είναι προσπελάσιμο στους εκπαιδευόμενους και να συντελείται επικουρικά η εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης. Το όλο εγχείρημα βασίζεται στην αξιοποίηση της πρότερης γνώσης, των αναγκών και των δυνατοτήτων των μαθητών και μαθητριών και συνδέεται στενά με την ενεργή υποστήριξή τους εκ μέρους των εκπαιδευτικών με διδακτικό υλικό και πρόσφορη ανατροφοδότηση της μάθησης.

Ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια, γνωρίζοντας πως η επιτυχία της βασίζεται στην ουσιαστική συμβολή όλων μας και ιδιαίτερα εσάς των εκπαιδευτικών.Υπό αυτό το πρίσμα και με την εποπτεία της Π.Δ.Ε. Αττικής δημιουργήθηκαν ειδικές Δομές Απομακρυσμένης Βοήθειας (Help Desk) με Ομάδες Τεχνικής Υποστήριξης στα 6 ( έξι) ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Αττικής σε συνεργασία με τις Δ.Π.Ε. και Δ.Δ.Ε. Οι δομές αυτές βοηθούν και υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες στην  εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι διευθύνσεις του δικτυακού χώρου τεχνικής υποστήριξης των ΠΕΚΕΣ Αττικής (2η Γραμμή Υποστήριξης) είναι:

1ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : http://1pekesat-exae.mysch.gr | Απόφαση (pdf)

2ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : http://hd2pekesat.mysch.grΑπόφαση (pdf)       

3ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : https://ekpaideutikadeda.sites.sch.gr/support | Απόφαση (pdf)

4ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : http://dide-d-ath.att.sch.gr/keplinet/forumd  | Απόφαση (pdf)  

5ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : https://synergasia.sch.gr | Απόφαση (pdf)

6ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : http://hd6pekesat.mysch.gr/info | Απόφαση (pdf)

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ 86 Πληροφορικής για τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην ίδρυση των εν λόγω δομών καθώς και τις τουλάχιστον δεκαμελείς ομάδες ειδικών στην εξ' αποστάσεως εκπαίδευση που μετέχουν εθελοντικά στην υποστήριξη της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης. Ευχαριστώ επίσης τους Οργανωτικούς Συντονιστές και τις Οργανωτικές Συντονίστριες των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, όλους τους Συντονιστές και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου, τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Σχολικών Μονάδων και προπάντων τους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι με άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες, με συναίσθηση ηθικής και κοινωνικής ευθύνης, ανταποκρίθηκαν άμεσα στις νέες δύσκολες συνθήκες της εκπαίδευσης, αφιερώνοντας άφθονο χρόνο για διδακτική προετοιμασία, επιμορφώσεις και εμπλουτισμό των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

με καλή διάθεση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ! Η ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης έχει αποδείξει πως στις δύσκολες στιγμές βρίσκουμε τον τρόπο για να βγούμε νικητές!

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή δύναμη, υγεία και αισιοδοξία.

Γιώργος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

 

Διαβάστηκε 1863 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 12:23