Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 14:49

«ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ “ΗΜΕΡΕΣ ERASMUS 2022": ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, διοργάνωσε διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση, με θέμα: «ΠΔΕ Αττικής και “Ημέρες Erasmus 2022": ενθαρρύνοντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στη σχολική εκπαίδευση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρες 18:00-21:00.

Το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο απευθυνόταν σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Erasmus 2022» (13-15 Oκτωβρίου 2022) και αποτελεί ευκαιρία για την προβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Tα ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία μετέχουμε ως Συντονιστές ή Εταίροι, μεταξύ άλλων αποσκοπούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών, που προάγουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, την απόκτηση ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Προσδοκία μας είναι να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Με τη συμμετοχή μας στη νέα γενιά των προγραμμάτων Erasmus+ υπερβαίνουμε τις ενδεχόμενες στενότητες και μονομέρειες και ενισχύουμε την εξωστρέφεια. Ενδυναμώνουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην εκπαίδευση και συμβάλλουμε στην προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών, της συναποδοχής και της κοινωνικής συνοχής.

 

 

Η επιμορφωτική ημερίδα προβλήθηκε απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) από το YouTube και είναι διαθέσιμη στο κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο Youtube: https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Συνημμένα: Το πρόγραμμα, οι περιλήψεις των εισηγήσεων και η αφίσα της επιμορφωτικής εκδήλωσης.

   

 

Πέμπτη 13-10-2022

(18:00-21:00)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ “ΗΜΕΡΕΣ ERASMUS 2022":

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ευρωπαϊκή συνεργασία στη σχολική εκπαίδευση

 

 

Γιώργος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα – Συντονισμός.

Eκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ

Χαιρετισμός.

Ελένη Ζωγράφου

Εκπαιδευτικός ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, Συντονίστρια Εrasmus+ στο 1ο Δ.Σ. Κορωπίου.  

Erasmus+: Πηγή Έμπνευσης για καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.
Παρουσίαση

Γιώργος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Η διδασκαλία Μαθηματικών, Φυσικής, Αγγλικών και Γαλλικών στο  έργο “CONNECT”

Μάριος Πιτικάκης

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το έργο “DRONES@STEAM” και ο σκοπός της εκπαίδευσης STEAM.
Παρουσίαση

Ματθαίος Πατρινόπουλος

Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ70, του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

“RoboGirls”: το έργο και τα αποτελέσματά του.
Παρουσίαση

Αγγελική Αναστασοπούλου

Εκπαιδευτικός ΠΕ 70

Αποσπασμένη στην ΠΔΕ Αττικής.

“In & In Education”: Διατομεακή προσέγγιση για τη μελέτη των διακρίσεων κοριτσιών και αγοριών με  προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Παρουσίαση

Κωνσταντίνος Μαραγκός

Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής.

“DigiLEAD”: Σχολική Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός.
Παρουσίαση

Αικατερίνη Αραμπατζή

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ02, του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

“Included”: υποστήριξη μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα συμπεριληπτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Παρουσίαση

Μαρίνα Σαλβαρά

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Β’ Αθήνας.

“Embrace”: Προώθηση της συμπερίληψης των παιδιών με νοητική αναπηρία  στην προσχολική εκπαίδευση.
Παρουσίαση

 

 

Σύντομη περίληψη των εισηγήσεων.

Εισήγηση: Erasmus+: Πηγή Έμπνευσης για καινοτόμες διδακτικές πρακτικές.

Ελένη Ζωγράφου, Εκπαιδευτικός ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, Συντονίστρια Εrasmus+ στο 1ο Δ.Σ. Κορωπίου.  

Η παρουσίαση αποσκοπεί αρχικά να αναδείξει το πρόγραμμα Erasmus+ ως πηγή έμπνευσης και καινοτομίας για την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Κοινότητα. Στη συνέχεια, προτείνονται προσεγγίσεις  για τον σχεδιασμό, τη συγγραφή και την υλοποίηση ενός έργου Erasmus+. Τέλος, αναδεικνύονται η συμμετοχική προσέγγιση και η συνεργατική δημιουργία απτών αποτελεσμάτων ως παράγοντες κατανόησης και ανάπτυξης της διδακτικής πρακτικής, καθώς και βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Εισήγηση: Η διδασκαλία Μαθηματικών, Φυσικής, Αγγλικών και Γαλλικών στο έργο “CONNECT”.

Γιώργος Κόσυβας, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ως Συντονιστής-εταίρος, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “CONNECT”. Σκοπός του Έργου είναι η υποστήριξη της διαδικτυακής μάθησης στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τις Ξένες Γλώσσες (Αγγλικά και Γαλλικά) στη Δ/θμια Εκπαίδευση και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών. Το “CONNECT” βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση της μάθησης και αξιολόγησης υποστηρίζοντας την «ανεστραμμένη τάξη», ένα μοντέλο μικτής μάθησης, το οποίο συνδυάζει την ομόχρονη εκ του σύνεγγυς διδασκαλία στην τάξη με την ετερόχρονη τηλεκπαίδευση. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πιλοτική εφαρμογή διδακτικών σεναρίων σε τάξεις του Γυμνασίου των τριών χωρών σύμφωνα με τις αρχές της μη γραμμικής μάθησης και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

 

Εισήγηση:  Το έργο “DRONES@STEAM” και ο σκοπός της εκπαίδευσης STEAM.

Μάριος Πιτικάκης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ), Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σύντομη παρουσίαση του έργου Erasmus+ KA220 με ακρωνύμιο “DRONES@STEAM” που στοχεύει στην προώθηση εκπαίδευσης STEAM στα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) και τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και πιλοτική δοκιμή ενός ολοκληρωμένου DIY (“κάνε το μόνος σου”) drone κιτ, με σκοπό να υποστηρίξει την εισαγωγή της τεχνολογίας των drones στη διδασκαλία και τη μάθηση. Η απόκτηση τέτοιων ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων αποτελεί εφόδιο για την αγορά εργασίας.

 

Εισήγηση: RoboGirls”:  το έργο  και τα  αποτελέσματά  του.

Ματθαίος Πατρινόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ70  του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Η ΠΔΕ Αττικής συμμετέχει ενεργά στο έργο  Erasmus KA2 “RoboGirls Ενδυνάμωση των κοριτσιών στο STEAM μέσω της ρομποτικής και της συγγραφής κώδικα”, σε συνεργασία με εταίρους (Πανεπιστήμια και φορείς)  από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του έργου,  που βρίσκεται στην τελευταία φάση του, έγινε διερεύνηση της υπάρχουσας κατάστασης και των τάσεων που έχουν διαμορφωθεί για τη συμμετοχή των γυναικών στους τομείς του STEM αλλά και των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων που βασίζονται σε δράσεις STEAM. Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που η αποτελεσματικότητά του δοκιμάστηκε σε σχολικές μονάδες σε όλες τις χώρες εταίρους. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει Οδηγό και Ανοιχτό Δικτυακό Μάθημα (MOOC) για Εκπαιδευτικούς, υλικό για εφαρμογή στη τάξη, ψηφιακές εφαρμογές για τους μαθητές/μαθήτριες και διατίθεται δωρεάν στην εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Εισήγηση: “In & In Education” : Διατομεακή προσέγγιση για τη μελέτη των διακρίσεων κοριτσιών και αγοριών με  προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Αγγελική Αναστασοπούλου, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, Αποσπασμένη στην ΠΔΕ Αττικής.

Σε αυτή την εισήγηση θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος In & In Education, η οποία θα περιλαμβάνει τον σκοπό, τη δομή και τη λειτουργία του προγράμματος. Ακολούθως, μέσα από την αναφορά των δεδομένων και του πλαισίου της χώρας μας που αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο, θα τονιστεί η αναγκαιότητα μιας νέας διατομεακής εκπαιδευτικής προσέγγισης (intersectional approach)  και τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος.

 

Εισήγηση: “DigiLEAD”: Σχολική Διοίκηση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Κωνσταντίνος Μαραγκός, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 DigiLEAD: Υποστηρίζοντας τη Σχολική Διοίκηση για την ανάπτυξη Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Π.Δ.Ε. Αττικής, έχει ως βασικό σκοπό την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την απόκτηση ικανοτήτων των σχολικών ομάδων ηγεσίας, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο σε ζητήματα διοίκησης της σχολικής μονάδας, όσο και σύγχρονων διδακτικών πρακτικών στη μαθησιακή διαδικασία. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους επιμορφούμενους, αξιοποιώντας προτεινόμενα ψηφιακά μέσα, εργαλεία και παραδείγματα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν το δικό τους Πλάνο Ψηφιακού Μετασχηματισμού ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των σχολικών μονάδων του 21ου αιώνα.

 

Εισήγηση: “Included”: υποστήριξη μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα συμπεριληπτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Αικατερίνη Αραμπατζή, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ02, του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Σκοπός της εισήγησης είναι να παρουσιάσει στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα τα ευρήματα της πιλοτικής εφαρμογής του πρώτου πνευματικού παραδοτέου του ευρωπαϊκού προγράμματος Included, το οποίο αφορά ένα πρόγραμμα συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης μέσω δημιουργικών μεθόδων για μαθητές/τριες. Καταρχάς, παρουσιάζονται συνοπτικά οι θεωρητικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται το πρόγραμμα Included, τονίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει  τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια στη σεξουαλική εκπαίδευση μαθητών/τριών. Ακολούθως, παρουσιάζεται η μεθοδολογία, τα εργαλεία και τα πορίσματα της πιλοτικής εφαρμογής.

 

Εισήγηση: “Embrace” Προώθηση της συμπερίληψης των παιδιών με νοητική aαναπηρία στην προσχολική εκπαίδευση

Μαρίνα Σαλβαρά, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Β’ Αθήνας.

Το έργο «EMBRACE – Προώθηση της συμπερίληψης των παιδιών με νοητική αναπηρία στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα» εφαρμόζεται σε πέντε χώρες: Πολωνία, Κύπρο, Ελλάδα, Β. Μακεδονία και Βέλγιο. Πηγάζει από την ανάγκη υποστήριξης της  επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού της προσχολικής εκπαίδευσης στην εργασία τους με παιδιά με νοητική αναπηρία και στην οικοδόμηση συνεργασιών ανάμεσα σε παιδιά, γονείς και μέλη της κοινότητας. To έργο εστιάζει στην αξιολόγηση της ποιότητας των προγραμμάτων, πρακτικών και μεθοδολογιών που αποσκοπούν  στην ενίσχυση και προώθηση της συμπερίληψης των παιδιών με νοητική αναπηρία. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων είχε ως στόχο τη διερεύνηση σε θέματα που αφορούν στην έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης. free adult movies

 

Σας ενημερώνουμε ότι η βεβαίωση δεν αποστέλλεται στο email του ενδιαφερομένου, αλλά ανακτάται από την ειδική εφαρμογή στη σελίδα της ΠΔΕ Αττικής στον σύνδεσμο:  https://pdeattikis.gr/vevaioseis/index.php  και θα  είναι διαθέσιμη  META από σχετική ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο site της ΠΔΕ Αττικής (https://pdeattikis.gr).

 

Διαβάστηκε 3122 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 18:29